Бирата, има високо съдържание на мощните
антиоксиданти, наречени меланоидини. Количеството им в пивото се
доближава до нивата им в кафето.
Меланоидините са голяма група съединения, придаващи кафяв цвят на храните.
Те се получават чрез многостепенна химична реакция при висока
температура между въглехидрати и белтъци. Най-богати на тях са кафето,
тъмното пиво и хлябът. В бирата те идват главно от малца, като се
образуват при процеса на печене, което обяснява защо в тъмното пиво са
повече. Въздействието им е съсредоточено в храносмилателния тракт на
хората, където обезвреждат свободните радикали, които се образуват в
резултат от разграждането на храните.
Меланоидините са пребиотици - те стимулират развитието на пробиотиците,
т.е. полезните чревни микроорганизми като бифидобактериите и
лактобактериите и потискат попаднали в човешкия организъм патогенни
видове като салмонела и колибактерии. В червата се държат като
растителни фибри, разграждащи се от някои бактерии. Освен това те се
свързват с тежките метали, които постъпват чрез храните и така намаляват
тяхното токсично действие.
Те са единствените температурно образувани съединения в храните, които се свързват с благоприятни ефекти за организма.
Няма коментари:
Публикуване на коментар