сряда, 17 януари 2018 г.

Казах ли за бирата ... е прав съм бил!

Бирата, има високо съдържание на мощните антиоксиданти, наречени меланоидини. Количеството им в пивото се доближава до нивата им в кафето. 

Меланоидините са голяма група съединения, придаващи кафяв цвят на храните.

Те се получават чрез многостепенна химична реакция при висока температура между въглехидрати и белтъци. Най-богати на тях са кафето, тъмното пиво и хлябът. В бирата те идват главно от малца, като се образуват при процеса на печене, което обяснява защо в тъмното пиво са повече. Въздействието им е съсредоточено в храносмилателния тракт на хората, където обезвреждат свободните радикали, които се образуват в резултат от разграждането на храните.  

Меланоидините са пребиотици - те стимулират развитието на пробиотиците, т.е. полезните чревни микроорганизми като бифидобактериите и лактобактериите и потискат попаднали в човешкия организъм патогенни видове като салмонела и колибактерии. В червата се държат като растителни фибри, разграждащи се от някои бактерии. Освен това те се свързват с тежките метали, които постъпват чрез храните и така намаляват тяхното токсично действие.

Те са единствените температурно образувани съединения в храните, които се свързват с благоприятни ефекти за организма.

Няма коментари: